Årets VM…HELBOM

STROEMSTAD/SWEDEN, 23.08.2016 - Mari Fasting (NOR, 9th), captured during the Middle distance Women at the World Orienteering Championships 2016, Arena Tanum, Stroemstad/Sweden. copyright by swiss orienteering federation + www.steineggerpix.com / photo by remy steinegger
STROEMSTAD/SWEDEN, 23.08.2016 – Mari Fasting (NOR, 9th), captured during the Middle distance Women at the World Orienteering Championships 2016, Arena Tanum, Stroemstad/Sweden.
copyright by swiss orienteering federation + www.steineggerpix.com / photo by remy steinegger
STROEMSTAD/SWEDEN, 23.08.2016 - Mari Fasting (NOR, 9th), captured during the Middle distance Women at the World Orienteering Championships 2016, Arena Tanum, Stroemstad/Sweden. copyright by swiss orienteering federation + www.steineggerpix.com / photo by remy steinegger
STROEMSTAD/SWEDEN, 23.08.2016 – Mari Fasting (NOR, 9th), captured during the Middle distance Women at the World Orienteering Championships 2016, Arena Tanum, Stroemstad/Sweden.
copyright by swiss orienteering federation + www.steineggerpix.com / photo by remy steinegger

 

Årets VM ble ikke som jeg hadde håpet og drømt om.

Jeg kom inn i VM uten den største selvtilliten, for jeg var litt usikker på formen min. Reisen videre ble ikke noe bedre. Jeg slet med å komme inn på kartet i alle løpene. Jeg fikk aldri flyten eller godfølelsen teknisk og fysisk i skogen. Dette gjorde at jeg fikk flere småbom og tapte gjevnt til de beste stort sett hele veien. De harde fakta er at  jeg i år fikk plasseringene 9 på mellomdistansen, 7 på langdistansen, og det var kun i starten på mellomdistansen at jeg var med å kjempe om medalje. På stafetten klarte vi heller ikke å løpe bra nok til å få en medalje. Heidi startet bra ut, og vekslet i tet på 1. etappe. Jeg klarte lenge å følge opp med god løping, før jeg fik en større bom inn mot passering, og sendte Hausken ut et lite stykke bak de to første lagene som vekslet i tet. Hausken hadde heller ikke dagen, og slet seg gjennom sin etappe. Så til slutt endte vi på en 6 plass.

Dette var ikke så mye å rope hurra for, når jeg vet at jeg kan så mye bedre.

Så hva skjedde? Det er fler som har stilt meg dette spørsmålet. Det er fler som har spurt meg om dette spørsmålet, og jeg har egentlig ingen gode svar. Men likevel har jeg tenkt altfor mye på akkurat dette spørsmålet. Det eneste som muligens kan forklare dette er at jeg ikke forsto at det er nå det gjelder og at det faktisk var VM før VM allerede var over. Jeg pleier ofte å være veldig nervøs foran viktige løp, noe jeg allerede merker når vi ankommer stedet vi skal på under VM. Så det kan være at jeg aldri kom i skikkelig VM stemning. For jeg burde vært skikkelig nervøs foran alle løpene på VM, i og med at visste jeg kunne være med i medaljekampen om jeg løp bra, pluss at både familie og venner var på plass på arena for å heie meg og resten av det norske laget fram. Så jeg burde følt litt på presset, og bli skikkelig nervøs.

Det er mulig at de kjente omgivelsene ikke fikk meg i VM stemning? Under VM bodde nemlig på Dafö Camping, som vi har gjort så utallig mange ganger før på samlinger til VM. Videre så var model evnt (kart til å prøve løpe kart-normen) til både stafett og lang på Kasen, et veldig kjent terreng, jeg har løpt veldig mange ganger tidligere.

Så samtidig som jeg følte jeg aldri kom i skikkelig VM-stemning, og det at jeg var litt usikker på form, kan ha vært en utløsende faktor for at jeg ikke klarte å prestere på VM i år. Men en kan aldri vite for sikkert. Toppidretten er kompleks, og det er vanskelig å finne noen vinneroppskrift på hvordan en skal takle alle utfoldinger som møter en. Spesielt innen orientering. For du vet aldri hva du møter når du står på startstreken. Strekkene du møter og vurderingene du må ta er nye case som du må takle på best mulig måte der og da!

Etter endt VM ble jeg spurt om det hadde vært litt stang ut for meg i år. Denne påstanden vil jeg si at var meget snill i forhold til hvordan jeg følte det. Kort oppsummert så vil jeg si at VM for min ble en helbom for min del!

 

STROEMSTAD/SWEDEN, 27.08.2016 - Heidi Bagstevold (NOR, 6th), captured during the Relay Women at the World Orienteering Championships 2016, Arena Stroemstad East, Stroemstad/Sweden. copyright by swiss orienteering federation + www.steineggerpix.com / photo by remy steinegger
STROEMSTAD/SWEDEN, 27.08.2016 – Heidi Bagstevold, Mari Fasting og Hausken Nordberg (NOR, 6th), captured during the Relay Women at the World Orienteering Championships 2016, Arena Stroemstad East, Stroemstad/Sweden.
copyright by swiss orienteering federation + www.steineggerpix.com / photo by remy steinegger
STROEMSTAD/SWEDEN, 25.08.2016 - Mari Fasting (NOR, 7th), captured during the Long distance Women at the World Orienteering Championships 2016, Arena Stroemstad East, Stroemstad/Sweden. copyright by swiss orienteering federation + www.steineggerpix.com / photo by remy steinegger
STROEMSTAD/SWEDEN, 25.08.2016 – Mari Fasting (NOR, 7th), captured during the Long distance Women at the World Orienteering Championships 2016, Arena Stroemstad East, Stroemstad/Sweden.
copyright by swiss orienteering federation + www.steineggerpix.com / photo by remy steinegger
STROEMSTAD/SWEDEN, 25.08.2016 - Mari Fasting (NOR, 7th), captured during the Long distance Women at the World Orienteering Championships 2016, Arena Stroemstad East, Stroemstad/Sweden. copyright by swiss orienteering federation + www.steineggerpix.com / photo by remy steinegger
STROEMSTAD/SWEDEN, 25.08.2016 – Mari Fasting (NOR, 7th), captured during the Long distance Women at the World Orienteering Championships 2016, Arena Stroemstad East, Stroemstad/Sweden.
copyright by swiss orienteering federation + www.steineggerpix.com / photo by remy steinegger

Det som er utrolig gledelig er at Norge hadde i år ett av sine beste VM på lang, lang tid! Vi ble nest beste nasjon på medaljestatesikken. Bare slått av hjemmenasjonen Sverige, som hadde et gull mer enn oss!

DSC_1120
Alle i finstasen før banketten.   Foto: Øystein Kvaal
DSC_1132
Alle jentene dressed up for the banquet! Om en ikke vinner VM, så er det lov å prøve å vinne banketten;) Foto: Øystein Kvaal
 DSC_1143
  Foto: Øystein Kvaal

Jeg må virkelig si at Olav, Heidi og Hausken meget gode og solide løp individuelt og fikk med seg henholdsvis gull+sølv, sølv, og bronse med hjem. Samtidig som gutta imponerte stort på stafetten og knuste alle andre lag og vant et overlegent gull! Til slutt er jeg og stolt av alle de norske jentene. Nesten så og si alle var innenfor topp 10 på samtlige individuelle konkurranser! Dette viser at det er bredde i norsk orientering for øyeblikket.

Dette er i alle fall veldig gledelig.

Det er bare en smule bittert at jeg ikke klarte å være mer på hugget og holde hodet mitt litt kaldere slik at jeg og kunne vært med å bidratt til en fantastisk norsk VM innsats.


 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *